Kredietbeoordelaar Fitch blijft overtuigd van de kredietwaardigheid van Nederland. Het hoogst mogelijke rapportcijfer (AAA) voor langlopende staatsleningen blijft van kracht, liet de firma vrijdag weten.

Nederland heeft volgens Fitch een rijke en diverse economie, die zich sterk herstelt van de crisis van de laatste jaren. Dat is in toenemende mate te danken aan een stijgende consumptie, mede onder invloed van herstel op de woning- en arbeidsmarkt, en aantrekkende binnenlandse investeringen.

De tragere groei van het laatste halfjaar is volgens de kredietbeoordelaar te wijten aan tijdelijke factoren. Nederland is nu eenmaal een zeer open economie, daardoor vormt de zwakkere groei van de wereldhandel een bedreiging.

Fitch verwacht dat de economische groei dit jaar op 1,9 procent uitkomt en daarna stabiliseert op 1,7 procent in 2016 en 2017. Het begrotingstekort schat de firma voor dit jaar in op 2,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen 2,3 procent vorig jaar.

Groeinversnelling Nederland zwakt af

De Nederlandse economie is vergeleken met een jaar geleden met 1,9 procent gegroeid in het derde kwartaal van dit jaar. Ten opzichte van het tweede kwartaal was echter sprake van een geringe groei van 0,1 procent, zo bleek vrijdag uit de eerste raming voor de economische groei in het derde kwartaal van 2015 door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het algemene plaatje laat nog een stevige plus zien voor de groei van de Nederlandse economie op jaarbasis, met een toename van 1,9 procent in het derde kwartaal. In het tweede kwartaal bedroeg de vergelijkbare groei 1,8 procent.

Op kwartaalbasis is sprake van afvlakking. De groei van 0,1 procent van het tweede op het derde kwartaal is lager dan de groei van 0,2 procent van het eerste op het tweede kwartaal.

Opvallend in het derde kwartaal was vooral de ontwikkeling van de handel. De export nam met 4,3 procent toe. Daarbij steeg volgens het CBS de uitvoer van eigen product van Nederlandse bodem wat minder hard dan de wederuitvoer van spullen die via Rotterdam en Schiphol binnenkomen en met een beperkte bewerking het land weer verlaten.

De invoer steeg met een plus van 5,6 procent harder dan de uitvoer, waarmee de internationale handel opvallend genoeg een negatieve bijdrage leverde aan de groei van het nationaal inkomen. De belangrijkste reden? De beperking van de gaswinning in Groningen zorgde voor een hogere invoer van buitenlands aardgas. De handelsbalans is overigens nog wel positief, we voeren nog altijd meer uit, dan we importeren.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl